Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Λίστα αγαπημένων

Η λίστα αγαπημένων είναι άδεια

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο

Η επίδραση της μουσικής στην ψυχολογία μας - Ζαρανίκας Μουσικός Οίκος - Κλασικά, Μοντέρνα και Παραδοσιακά Μουσικά Όργανα

 

Η μουσική που ακούμε είναι σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένη από την οικογένειά μας, την εποχή μας, τις εμπειρίες μας, τις σχέσεις μας και την ψυχοσύνθεση μας. Η έννοια της μουσικής είναι τόσο παλιά όσο και η δημιουργία του κόσμου, αφού ο ρυθμός γεννήθηκε με την πρώτη πνοή ζωής. Το σύμπαν αλλά και ο ανθρώπινος οργανισμός κινείται πάνω σε μια ατέλειωτη ποικιλία ρυθμών. Η επαφή μας με το ρυθμό είναι εμπειρία προγεννητική. Ο ρυθμός φαίνεται πως είναι η πρώτη εμπειρία των αισθήσεων του εμβρύου μέσα στη μήτρα. Μέσα από τους αρτηριακούς παλμούς του μητρικού κυκλοφοριακού συστήματος το έμβρυο αισθάνεται τους ρυθμούς που προέρχονται από το εσωτερικό του σώματος της μητέρας, όπως τον ρυθμό της καρδιάς, της αναπνοής, κ.λπ. Αλλά και μετά τη γέννηση, οι περισσότερες μητέρες, συνήθως χωρίς να το συνειδητοποιούν, κρατούν τα μωρά τους στο αριστερό μέρος του κορμιού. Έτσι τα βρέφη ακούν τους κτύπους της καρδιάς και οι φόβοι τους γίνονται πιο ανεκτοί.

music www.zaranikas.gr

Η μουσική έχει τεράστια επίδραση στον άνθρωπο. Ακούγοντας την, κατάλληλη για εμάς, μουσική, οδηγούμαστε στο πρώτο στάδιο της χαλάρωσης, τη μυϊκή υποτονία, την οποία ακολουθεί η συναισθηματική ευφορία. Στην ουσία, η μουσική μας ηρεμεί, και η ηρεμία αυτή μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα, ενώ ταυτόχρονα ευρύνει τη δεκτικότητά μας σε εξωτερικά ερεθίσματα. Έτσι, μπορούμε να συμπεράνουμε πως παίζει θεραπευτικό ρόλο για το πνεύμα μας. Η μουσική συχνά συνιστά πολύ δυνατό διεγερτικό για τον άνθρωπο, αφού πυροδοτεί καλλιτεχνικές και δημιουργικές ανησυχίες, παράγει θετική ενέργεια, προκαλεί συναισθήματα, εξάπτει τη φαντασία, αφυπνίζει τη σκέψη, και φέρνει το υποσυνείδητο πιο κοντά. Ταυτόχρονα, βοηθάει σε μεγάλο βαθμό και στην κοινωνικοποίηση του ατόμου. Αποτελεί επίσης μέσο εκτόνωσης, απόδρασης από την καθημερινότητα και έκφρασης. Μετά από μια επώδυνη επέμβαση, η μουσική μπορεί να μειώσει τον πόνο και την ανάγκη για αναλγητικά.

Οι βιολογικές αντιδράσεις μας σε κάποιο ακουστικό ερέθισμα συνδέονται άμεσα με τη συγκινησιακή επίδραση που μας ασκεί το συγκεκριμένο ερέθισμα. Δηλαδή, δεν νιώθουν όλοι οι άνθρωποι ευφορία με κάθε είδος μουσικής. Τι είναι όμως αυτό που κάνει ορισμένους ήχους να μας “αγγίζουν”, άλλους όχι, άλλους να μας δημιουργούν ευθυμία, άλλους θλίψη; Η πρόκληση συγκεκριμένων συναισθημάτων από διαφορετικά είδη μουσικής είναι μια συνιστώσα των παρακάτω μεταβλητών:

  • Η περίπτωση να έχουμε συνδέσει υποσυνείδητα κάποιο μουσικό κομμάτι με ένα αρνητικό ή θετικό ερέθισμα ή με μια εμπειρία ή ανάμνηση, πράγμα ιδιαίτερα σύνηθες στην εφηβική ηλικία.
  • Η τάση μας να μιμούμαστε τα συναισθήματα που παρατηρούμε στους άλλους, λειτουργώντας σαν καθρέπτης.
  • Η σύνδεση ενός ακροάματος με μια φανταστική νοητή εικόνα, που γεννά διαφορετικά συναισθήματα.
  • Η μουσική μας παιδεία, αφού έχει παρατηρηθεί πως η επίδραση της μουσικής στην ψυχολογία και τη διάθεση των ανθρώπων, είναι πιο έντονη σε άτομα χωρίς μουσική μόρφωση, καθώς τα μουσικά καλλιεργημένα άτομα κρατούν μια πιο κριτική στάση απέναντι στα ακούσματά τους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μένουν ανεπηρέαστα.

Η διαμόρφωση της “μουσικής μας ταυτότητας” εξαρτάται και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, με κυριότερους, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, την ιδιοσυγκρασία, τη μόρφωση, το κοινωνικό, πολιτιστικό και οικογενειακό περιβάλλον, τη σχέση με τη μουσική και τη διάθεση τη δεδομένη στιγμή που λαμβάνουμε το μουσικό ερέθισμα. Η αναζήτηση της κατάλληλης μουσικής για τον καθένα μας είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία, αφού ακόμα και στο επίπεδο της μουσικοθεραπείας χρειάζεται λεπτομερής επιστημονική μελέτη των προαναφερθέντων παραγόντων.

Εκτός από τα συναισθήματά μας, επηρεάζει όμως και τις κινήσεις μας. Ο θάλαμος του εγκεφάλου και τα εγκεφαλικά ημισφαίρια ενεργοποιούνται κατά την ακρόαση του μουσικού ερεθίσματος. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης ο θάλαμος στέλνει μηνύματα στον φλοιό του εγκεφάλου και ο εκείνος με την σειρά του στο θάλαμο. Μέσα από αυτήν την διαδικασία αποκωδικοποίησης το σώμα μπορεί να αντιδράσει σχεδόν μηχανικά με κινήσεις όπως λίκνισμα, κούνημα του κεφαλιού, χτύπημα των χεριών κτλ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και οργανισμών, αξιοποιούν την επίδραση την μουσικής στην ψυχολογία μας, για να εξασφαλίσουν καλύτερη επικοινωνία, αναβάθμιση της μαθησιακής διαδικασίας, μείωση του άγχους, και αύξηση της δημιουργικότητας. Η μουσική με λίγα λόγια, αποτελεί αρωγό για τη διευκόλυνση της προσέγγισης του ανθρώπινου ψυχισμού, προκαλώντας τεράστιο ενδιαφέρον για όσους ασχολούνται με την εκπαίδευση, την ψυχολογία, και τη θεραπεία.

Πηγή : https://addictive.gr/

Δε θες να σου ξεφεύγει τίποτα;