Η επιλογή των Studio Monitors πρέπει να γίνεται ανάλογα με το τι θέλουμε να πετύχουμε. Για παράδειγμα, αν πρόκειται για χρήστη Dj, θα πρέπει να επιλέξουμε monitors με ισχυρό sub, αφού οι Djs δίνουν έμφαση στους μπάσους ήχους. Αν θέλουμε να μιξάρουμε κάποια ηχογράφηση, θα πρέπει να επιλέξουμε studio monitors όσο το δυνατόν πιο «ξερά» σε συχνότητες, ώστε να ακούμε την μίξη όπως πραγματικά είναι, χωρίς να μας μπερδεύει κάποια συχνοτική περιοχή.
Ένας άλλος σημαντικός διαχωρισμός που υπάρχει στα studio monitors είναι το κατά πόσον είναι αυτοενισχυόμενα ή όχι. Αυτοενισχυόμενο είναι το studio monitor που δε χρειάζεται ενισχυτή για να παίξει γιατί τον διαθέτει ενσωματωμένο. Αν για παράδειγμα η φορητότητα τους είναι κάτι που μας απασχολεί, αυτός είναι ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ'όψη. Ακόμη, πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν ζεύγη ηχειών εκ των οποίων το ένα είναι αυτοενισχυόμενο και το άλλο παθητικό (οπότε τροφοδοτείται από το άλλο) σε μια προσπάθεια των εταιριών να μειώσουν το κόστος των ηχείων, φέροντας όμως αρκετά μειονεκτήματα!
Τα studio monitors "μετρούνται" βάσει μεγέθους του ηχείου τους και χωρίζονται συνήθως σε 4, 5, 6, 8 και 10 ιντσών. Όπως είναι κατανοητό, όσο μεγαλύτερο το μέγεθος του ηχείου τόσο καλύτερη απόκριση διαθέτει στις συχνότητες και έχει ενισχυμένη τη μπάσα περιοχή του, η οποία και αποτελεί την "πληγή" των περισσότερων οικονομικών στουντιακών ηχείων! Γι' αυτό το λόγο πολλά studio monitors απαιτούν την πλαισίωση από ένα ποιοτικό monitor subwoofer για να αποδώσουν στο έπακρο.