Τα Midi Keyboards αποτελούν το Νο 1 σύμμαχο στη δημιουργία μουσικής για όσους θέλουν να φτιάξουν το δικό τους home studio αφού συγκεντρώνουν όλη τη μαγεία των πλήκτρων σε ένα πολύ μικρό και αρκετά οικονομικό πακέτο! Γιατί είναι πονοκέφαλος; Γιατί υπάρχει σωρεία εταιριών και κατ' επέκταση επιλογών. Αυτό συμβαίνει, διότι, με τα επαγγελματικά προγράμματα ηχογράφησης που κυκλοφορούν και μπορεί να υποστηρίξει ένα κοινό PC, τα midi Keyboards δίνουν άπειρες επιλογές με τις δυνατότητες επεξεργασίας και μετατροπής σε οποιοδήποτε μουσικό όργανο ή εφέ του midi ήχου, λύνοντας τα χέρια των επαγγελματιών και ερασιτεχνών μουσικών και Djs. Το τελευταίο γεγονός σημαίνει πως εταιρίες από διαφορετικούς κλάδους της μουσικής βιομηχανίας ήρθαν σε ανταγωνισμό και λόγω αυτού σε αλληλεπίδραση, με συνέπεια τα Keyboards να οδηγηθούν σε τρομερή εξέλιξη. Στις μέρες μας, και λόγω της ανάγκης "τοποθέτησης" και "διαφοροποίησης" στην αγορά, οι εταιρίες έχουν οδηγηθεί είτε σε κατασκευή μηχανημάτων σαφούς κατεύθυνσης (η κάθε μια στα δικά της χωράφια) είτε σε universal midis που προσπαθούν να προσελκύσουν το σύνολο του κοινού. Πώς, λοιπόν, φτάνει κάποιος στην επιλογή του midi Keyboard που θα τον βοηθήσει στο έργο του, πέραν του οικονομικού (που όμως πολλές φορές οδηγεί σε λάθος επιλογές);
Ο αριθμός και το είδος των πλήκτρων
Πρώτα από όλα, αυτό που θα πρέπει να εξετάσει ο χρήστης, είναι το κατά πόσο επιθυμεί το keyboard του να έχει μεγάλη έκταση, δηλαδή τουλάχιστον 49 πλήκτρα (το σύνηθες προτεινόμενο είναι τα 61) ή περισσότερα πλήκτρα. Η επιλογή μικρότερου μεγέθους κλαβιέ από το κλασικό (88 πλήκτρα), είτε ως αριθμού πλήκτρων είτε ως μέγεθος πλήκτρων (αναφερόμαστε στα midis με mini πλήκτρα) για έναν πιανίστα/ πληκτρά δε νοείται, αφού θα το δυσκολέψει στο να τοποθετήσει τα χέρια του. Τα μικρότερα κλαβιέ, όπως είναι λογικό, παρέχουν περιορισμένες δυνατότητες στην απόδοση ενός μουσικού κομματιού, λόγω της μικρότερης έκτασής τους. Αντιθέτως, ένας Dj που θέλει να χρησιμοποιήσει Keyboard, συνήθως θα κατευθυνθεί προς ένα που θα έχει μικρότερη έκταση (25, 32 έως 49 πλήκτρα), πρώτον γιατί δεν τον ενδιαφέρει να συνθέσει μουσικό κομμάτι με βάση το πιάνο αλλά ηλεκτρονικά beats, δεύτερον γιατί είναι ευκολότερα στη μεταφορά τους και τρίτον γιατί είναι μια οικονομικότερη επιλογή.
Μιλώντας για το οικονομικό του θέματος πρέπει να αναφερθούμε και στο είδος του πλήκτρου αφού καθορίζει αρκετά την τιμή. Προσπαθώντας οι εταιρίες να μειώσουν το κόστος για τον καταναλωτή εισήγαγαν στην αγορά Keyboards με μικρό μέγεθος (mini). Αντίθετα, προσπαθώντας να δώσουν ένα πιο ποιοτικό πακέτο στον απαιτητικό χρήστη κυκλοφορούν τα Κeyboards με βαρυκεντρισμένα και ημι-βαρυκεντρισμένα κλαβιέ, δηλαδή πλήκτρα που διαθέτουν βάρος όπως του πιάνου και δεν είναι οι κλασικές πλακέτες, σαν αυτές των αρμονίων.
Hardware και Software
Αφού καλύψαμε το μεγαλύτερο κομμάτι που αφορά το πλήκτρο του Keyboard, θα πρέπει να αναφερθούμε στις επιπλέον δυνατότητες που προσφέρουν τα midi Keyboards και προσφέρονται μέσω των ενσωματωμένων Pads, Faders, Pitch Shifts κλπ. Πιο πριν κάνοντας μια αναφορά στο τι θα απασχολήσει των Dj χρήστη κατά την επιλογή μιλήσαμε για τον αριθμό των πλήκτρων. Η αλήθεια είναι ότι, αυτό που πραγματικά πρέπει να τον απασχολήσει είναι ο αριθμός των Pads και των Faders που θα φέρει το Keyboard. Μεγαλύτερος αριθμός από Pads και Faders δημιουργούν τρομερές δυνατότητες στο χρήστη του Keyboard, βοηθώντας και στη χρήση του σε live performances! Σε κάθε pad μπορεί να γίνει assign κάποιο εφέ ή ήχος (π.χ. πιατίνι drums) και σε κάθε fader η παραμετροποίηση του παραπάνω ή και κάτι άλλο. Ένα μεγάλο plus των Keyboards, όταν φυσικά τα διαθέτει είναι τα pitch shifts/ modulations, 2 (συνήθως) ροδέλες στο αριστερό του τμήμα δίπλα στο κλαβιέ, οι οποίες προσφέρουν μια συχνοτική παραμετροποίηση έως και ένα τόνο ή volume control ή κάτι άλλο που θέλει ο χρήστης.
Προχωρώντας στην αναζήτηση της ιδανικής λύσης, θα πρέπει να εξετάσουμε και το μείζον ζήτημα του software (VST instruments και plugins effects) που συνοδεύει το εκάστοτε Keyboard. Η πλειοψηφία των Keyboards έρχονται μαζί με Lite εκδόσεις plugins ήχων είτε της ίδιας εταιρίας που κατασκευάζει το Keyboard είτε ανταγωνιστικών, εκτός από την κορυφή της γραμμής παραγωγής της κάθε μιας που συνήθως προσφέρεται ολόκληρο το plugin. Το κομμάτι του software είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού πολλές εταιρίες έριξαν το βάρος στην παραγωγή πολύ ισχυρών και ποιοτικών plugins και VSTs με σκοπό τη διαφοροποίηση στην αγορά. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Arturia και το software της V-Collection, χάρη στο οποίο, έκανε πολύ δυνατή είσοδο στο χώρο και κέρδισε τις εντυπώσεις.
Τέλος, αυτό που πρέπει να απασχολήσει τους χρήστες είναι ο τρόπος σύνδεσης του μηχανήματος με το PC/ Tablet/ MAC. Η σύνδεση με midi είναι πολύ καλύτερη από τη σύνδεση με ένα κοινό usb καλώδιο, γιατί είναι πιο γρήγορη αλλά και πιο ποιοτική η μεταφορά του σήματος. Επίσης, η σύνδεση μέσω midi είναι πάνω σε κάρτα ήχου ενώ η σύνδεση μέσω usb είναι πάνω σε PC με ότι αυτό συνεπάγεται (καλύπτει μια είσοδο usb του υπολογιστή κλπ.).