Οι χορδές είναι το σημαντικότερο από τα παρελκόμενα ενός εγχόρδου οργάνου, καθώς αποτελούν τον τρόπο με τον οποίο παράγεται ο ήχος. Πρέπει να γνωρίζουμε οτι οι χορδές είναι αναλώσιμες και έχουν συγκεκριμένη διάρκεια, η οποία όταν παρέλθει μηδενίζονται οι εργοστασιακές ανοχές τους και σιγά σιγά αρχίζουν να ασκούν περισσότερη τάση επάνω στο όργανο, προκαλώντας διάφορα προβλήματα όπως σκευρώματα και φθορά στα τάστα. Είναι λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό να τις αλλάζουμε συχνά. Παράλληλα λοιπόν με τη διαδικασία της εκμάθησης του οργάνου, θα πρέπει ο παίκτης σιγά σιγά να αρχίσει να καταλαβαίνει από μόνος του το πότε οι χορδές αρχίζουν να αποδίδουν λιγότερο, οπότε και θέλουν αλλαγή.
Έλα Κοντά στο Μουσικό σου Όργανο
Πολλοί νομίζουν ότι η διαδικασία της αλλαγής χορδών είναι μια δύσκολη υπόθεση και τη φοβούνται, οπότε δεν το επιχειρούν. Αντιθέτως, είναι μια πολύ απλή διαδικασία που είναι καλό να γνωρίζει ο κάθε παίκτης γιατί είναι κάτι που τον φέρνει πιο κοντά στο μουσικό όργανο. Τα περισσότερα βήματα της διαδικασίας είναι σε γενικές γραμμές κοινά για όλα τα έγχορδα, όμως από όργανο σε όργανο (π.χ. κιθάρα, μπουζούκι, βιολί, ούτι) υπάρχουν κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις.
Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να σας εξηγήσουμε τη διαδικασία περάσματος χορδών σε ακουστική κιθάρα (τα ίδια ισχύουν και για το ακουστικό μπάσο) όσο πιο απλά γίνεται.
Τα Απαραίτητα Εργαλεία
Προχωρώντας, λοιπόν, θα πρέπει να έχουμε προμηθευτεί αρχικά ένα κατάλληλο σετ χορδών, ενώ καλό είναι να έχουμε στη διάθεση μας έναν κόφτη και ένα winder (μανιβελάκι).
Αφαίρεση των Παλιών Χορδών
Με τη βοήθεια του winder χαλαρώνουμε τις χορδές από τα κλειδιά και τις κόβουμε με τον κόφτη. Αφαιρούμε τις κομμένες χορδές από τα κλειδιά, πολύ προσεκτικά και με αργές κινήσεις, έτσι ώστε να μη μας τρυπήσουν τα δάχτυλα και να μην γρατζουνίσουμε την κιθάρα μας. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας την εγκοπή που βρίσκεται στην κάτω μεριά του winder, αφαιρούμε μία μία προσεκτικά για να μη σπάσουν τις σφήνες από τη γέφυρα του οργάνου και αφαιρούμε τις χορδές. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ποια σφήνα βρισκόταν σε ποια εγκοπή και να τις ξαναχρησιμοποιήσουμε στα ίδια σημεία.
Πριν αρχίσουμε να τοποθετούμε τις νέες χορδές (σε αυτό το άρθρο δε θα αναφερθούμε καθόλου στην επιλογή των νέων χορδών) στο όργανο, βεβαιωνόμαστε πως είμαστε σε θέση να διαχωρίσουμε τις χορδές ανάλογα με τα πάχη τους, έτσι ώστε να τοποθετηθούν σωστά. Σε περίπτωση που δεν είμαστε σίγουροι, συμβουλευόμαστε τις ενδείξεις της εταιρίας κατασκευής που βρίσκονται εντός της συσκευασίας των νέων χορδών (π.χ τον χρωματικό κώδικα στις μπίλιες των χορδών).
Τοποθέτηση των Νέων Χορδών
Τοποθετούμε τις νέες χορδές στις υποδοχές των σφηνών και αφού τοποθετήσουμε τις σφήνες , τραβάμε τις χορδές ελαφρά μία μία προς τα πάνω, έτσι ώστε η μπίλια που έχει η χορδή να κάνει stop κάτω από τη σφήνα. Μετά αρχίζουμε να περνάμε τις χορδές στα κλειδιά ξεκινώντας ξανά από τη μπάσα προς την πρίμα, και ξεκινάμε να τις τυλίγουμε γύρω από το κλειδί χρησιμοποιώντας το winder για να γίνει πιο εύκολο.
Σημείωση: Σε περίπτωση που διαθέτουμε όργανο που δεν έχει σφήνες στη χορδιέρα, η διαδικασία απλοποιείται καθώς απλά περνάμε τις χορδές μέσα από τις ειδικές τρύπες που βρίσκονται εκεί.
Πριν ξεκινήσουμε το τύλιγμα, προσέχουμε να έχουμε αφήσει περιθώριο στη χορδή έτσι ώστε όταν τελειώσουμε τη διαδικασία να έχουμε δημιουργήσει τουλάχιστον δύο τυλίγματα της χορδής γύρω από το κλειδί. Παράλληλα, μόλις η χορδή τεντώσει και σφίξει θα πρέπει να συνεχίσουμε το τύλιγμα ασκώντας παράλληλα πίεση με το δάχτυλό μας πάνω στη σφήνα της, έτσι ώστε να βεβαιώσουμε ότι θα μείνει στη θέση της και δεν θα τιναχτεί προς τα πάνω όταν αρχίσουμε να χορδίζουμε. Αφού περάσουμε με αυτό τον τρόπο όλες τις χορδές στο όργανο, κόβουμε από τα κλειδιά το μέρος των χορδών που προεξέχουν με τη βοήθεια του κόφτη. Καλό θα ήταν, αν δεν υπάρχει εμπειρία στο πέρασμα των χορδών, να χορδίσουμε το όργανο προτού κόψουμε τις χορδές που προεξέχουν, καθώς σε περίπτωση που έχουμε κάνει κάποιο λάθος θα μπορούμε να το διορθώσουμε πιο εύκολα.
Κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες είναι ότι πρέπει να προσέχουμε να μην το παρακάνουμε με τα τυλίγματα στο κλειδί. Επίσης, πρέπει να είμαστε σίγουροι οτι η κλίση των χορδών μετά το nut είναι κοινή για όλες τις χορδές.
Επόμενη Στάση: Χόρδισμα!
Και αυτή είναι όλη διαδικασία της αλλαγής χορδών σε μια ακουστική κιθάρα ή ένα ακουστικό μπάσο. Τώρα το επόμενο βήμα είναι το κούρδισμα του οργάνου. Διαβάστε πως να κουρδίσετε την κιθάρα σας αναλυτικά στο αντίστοιχο άρθρο μας: Κούρδισμα: Ότι πρέπει να ξέρεις
Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Διαβάστε περισσότερα σχετικά άρθρα εδώ