Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Λίστα αγαπημένων

Η λίστα αγαπημένων είναι άδεια

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο

Στο συγκεκριμένο άρθρο αναλύουμε τη σημασία της συντήρησης και προστασίας των μουσικών οργάνων και δίνουμε χρήσιμα tips για να μπορέσετε να το εφαρμόσετε στην πράξη. Ξεκινώντας, πρέπει να αναφερθεί ότι τα έγχορδα μουσικά όργανα είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους κατασκευασμένα από ξύλο, περιέχουν μηχανικά μέρη, όπως τα κλειδιά χορδίσματος, η βέργα, τα nuts και saddles και ηλεκτρικά μέρη, όπως οι μαγνήτες. Τα ξύλα είναι ζωντανοί οργανισμοί, οι οποίοι αντιδρούν και προσαρμόζονται στις αλλαγές των καιρικών συνθηκών, όπως η θερμοκρασία και η υγρασία. Στην περίπτωση των μουσικών οργάνων, μια ενδεχόμενη μετατόπιση κάποιου μέρους του σημαίνει επί της πράξης ότι αυτό απορρυθμίζεται. Για παράδειγμα, ένα μετατοπισμένο μανίκι (το λεγόμενο σκεύρωμα) σημαίνει και μετατόπιση των χορδών που αυτομάτως συνεπάγεται τη λανθασμένη ρύθμιση των αρμονικών του. Ένα φάλτσο όργανο δε βοηθάει τον μαθητευόμενο να συνεχίσει σωστά την εκμάθηση καθώς το αυτί εκπαιδεύεται λάθος. Υπάρχουν κάποια συνηθισμένα λάθη, που όλοι έχουμε κάνει στην πορεία μας στο χώρο, και οδηγούν σε καταστροφικές συνέπειες για τα μουσικά όργανα. Ας δούμε, λοιπόν, τα σημαντικότερα από αυτά και τον τρόπο αντιμετώπισής τους!

 

1. Αποθήκευση

Το πρώτο, που είναι το συνηθέστερο και σημαντικότερο, είναι ο χώρος στον οποίο αποθηκεύονται τα όργανα. Για παράδειγμα, αν κάποιο δωμάτιο έχει υψηλά επίπεδα υγρασίας ή έντονες μεταπτώσεις στη θερμοκρασία, τότε αυτόματα καθίσταται ακατάλληλο για αποθήκευση μουσικών οργάνων. Αυτό κατευθείαν σημαίνει ότι απορρίπτονται ως χώροι αποθήκευσης τα πατάρια, οι ντουλάπες και οι αποθηκευτικοί χώροι, γιατί είναι μέροι που κρατάνε υγρασία λόγω σπάνιου αερισμού τους. Επίσης, απαγορευτική είναι η τοποθέτηση τους κοντά σε κλιματιστικά, τζάκια, καλοριφέρ και σόμπες, εξώπορτες και παράθυρα που ανοιγοκλείνουν συχνά γιατί είναι πηγές με έντονες εκπομπές θερμότητας. Τέλος, η εμπειρία μας έχει δείξει ότι η διατήρηση του μουσικού οργάνου σε βάση στήριξης είναι η ιδανική λύση γιατί συνηθίζει το μάτι σε αυτό και το αντιλαμβάνεται ως θέση επίπλου, με αποτέλεσμα να μειώνονται δραματικά οι πτώσεις των μουσικών οργάνων και συνεπώς τα κτυπήματα και σπασίματα.

3 Συνηθισμένα λάθη που Πρέπει να Αποφύγεις - Πολύ μεγάλη προσοχή κατά την αποθήκευση του οργάνου | Zaranikas the workshop

 

2. Μεταφορά

Το δεύτερο, σε βαθμό σημαντικότητας, είναι η μεταφορά του οργάνου σε εξωτερικούς χώρους, η οποία θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που, ο μέσος χρήστης το πρώτο αξεσουάρ που αγοράζει είναι η θήκη μεταφοράς ή η βαλίτσα του μουσικού οργάνου και πολλές φορές δίνεται στην τιμή από τις εταιρίες κατασκευής ή κατασκευαστές των οργάνων! Εδώ, όμως, είναι που τίθεται και το μεγάλο ερώτημα αν αξίζει κανείς να επενδύσει χρήματα στη θήκη του. Η πιο συνηθισμένη λογική είναι η αγορά θήκης αντίστοιχης της αξίας του μουσικού οργάνου, η οποία σε γενικές γραμμές δεν αποδίδει. Ένα άλλο πρόβλημα, είναι η ψευδής αίσθηση ασφάλειας που αποκτά ο μουσικός λόγω της θήκης ή βαλίτσας. Επί παραδείγματι, αν βρέχει καταρακτωδώς και το μουσικό όργανο είναι μέσα σε θήκη με πλούσια εξωτερική και εσωτερική επένδυση, δε σημαίνει ότι δε θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα αν δεν πάτε, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, σε στεγνό μέρος και το βγάλετε από τη θήκη του. Ή αν βρίσκεται μέσα σε βαλίτσα δε σημαίνει ότι θα αποφευχθεί κάθε ζημιά από πτώση ή κτύπο.

3 Συνηθισμένα λάθη που Πρέπει να Αποφύγεις - Πολύ μεγάλη προσοχή κατά τη μεταφορά | Zaranikas the workshop

 

3. Καθαρισμός Και Setup

Αφού τελειώσαμε με τα βασικά, θα περάσουμε και στο επόμενο στάδιο, όπου θα αναφερθεί επιγραμματικά (σε αυτό το άρθρο) και αναλυτικότερα σε επόμενα (πατήστε πάνω στους αντίστοιχους συνδέσμους για να κατευθυνθείτε) πως γίνεται η σωστή συντήρηση του μουσικού οργάνου. Η τελευταία είναι και το μόνο που σας εξασφαλίζει τη μακροζωία του αλλά και τη βελτίωση της ηχητικής του απόδοσης όσο περνάνε τα χρόνια (όλοι έχουμε ακούσει τις φράσεις "τα ξύλα του οργάνου έχουν δέσει" ή "έχει μεστώσει ο ήχος του"). Η βασική συντήρηση περιλαμβάνει αλλαγή χορδών και καθάρισμα. Το καθάρισμα περιλαμβάνει την ενυδάτωση της ταστιέρας, που γίνεται με ειδικό λάδι, αφού πρώτα η ταστιέρα καθαριστεί. Στα όργανα που διαθέτουν truss rod (βέργα), όπως οι κιθάρες, τα μπάσα και τα μπουζούκια, είναι απαραίτητο να πραγματοποιούμε τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο τεχνικό έλεγχο και setup, καθώς η μετάβαση από εποχή σε εποχή επιφέρει και σημαντικές αλλαγές στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος που επηρεάζουν τα όργανα απορρυθμίζοντάς τα.

3 Συνηθισμένα λάθη που Πρέπει να Αποφύγεις - Να μην καθαρίζεις και ρυθμίζεις συχνά το όργανό σου | Zaranikas the workshop

 

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Διαβάστε περισσότερα σχετικά άρθρα εδώ

Δε θες να σου ξεφεύγει τίποτα;